Suomen suurin ja kattavin puisto- ja piharakentamisen näyttelypuisto on Espoossa sijaitseva Marketanpuisto. Pinta-alaltaan Marketanpuisto on lähes seitsemän hehtaaria ja se on Espoon toiseksi suosituin matkailukohde Serenan jälkeen. Säätytalolla 27.10.2016 pidetyssä Vihervuoden päätöstapahtumassa Marketanpuisto sai mitalin viheralan hyväksi tehdystä tärkeästä työstä. Mitallin kävi vastaanottamassa Marketanpuiston toiminnanjohtaja Märta Angervuori. ”Vihervuoden mitalin myöntämisen perustelut olivat seuraavat: Marketanpuisto on vuonna 1997 perustettu puisto, jossa …
Pihan kevätpuuhia
Kun pihan nurmikko on kunnolla kuivunut, puhdista se suurista lehdistä tai oksista. Pienemmät lehdet voit jättää nurmikolle, koska ne maatuvat nopeasti ja muuttuvat mullaksi. Haravoinnin yhteydessä huomaat, jos on tarvetta tehdä nurmikon paikkauksia talvivaurioiden vuoksi. Tasaa nurmikon pinta, lisää nurmikon siemeniä ja peitä ne ohuella multapinnalla. Tarkista nuorten puiden tuenta ja katso, että tuentanaru tai -puut eivät vahingoita puiden runkoa. …
Sadonkorjuun aika
Olet kuullut varmasti sanonnan, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. No se on viisas sanonta, ja pätee myös minuun. Viheralan ammattilaisena kevät on minulle yrittäjänä niin kiireinen, että oma piha saa rehottaa mielin määrin, kun sille ei yksinkertaisesti ole aikaa. Tämä ei kuitenkaan ole haitannut minua ihan kauheasti, koska olen suunnitellut ja muokannut oman pihani koko ajan mahdollisimman helppohoitoiseksi. Paljon …
Mehiläistarhaajan vinkit
Ystäväni Anneli Heikkilä, joka asustaa Oulun Haukiputaalla, on koulutukseltaan mm. puutarhuri. Hän on tarhannut mehiläisiä yli kymmenen vuotta. Mehiläiset ahkeroivat Annelille hunajaa, joka on mitä monipuolisin luonnonherkku. Annelin kolmihenkinen perhe käyttää hunajaa noin kolmekymmentä kiloa vuodessa. Jos kesä ei ole hunajan suhteen hyvä, mehiläiset takaavat kuitenkin perheelle runsaan ja maukkaan marjasadon. Lue seuraavasta Annelin vinkit ja neuvot pölyttäjistä, mehiläisistä ja …
Houkuttele pikkulintuja puutarhatalkoisiin
Kun asennat pihapuihin pönttöjä pikkulinnuille, saat seurata niiden puuhaa ja touhua sekä nauttia erilaisista lauluista ja viserryksistä. Linnut syövät hyönteisiä pitkin kesää ja auttavat luonnon ekosysteemiä pihapiirissä. Hyöty- ja koristekasveissa on vähemmän tuhohyönteisiä, kun lähellä elää niitä ravinnokseen käyttäviä lintuja. Pihapiirissä viihtyviä hyönteissyöjiä ovat mm. kirjo- ja harmaasiepot, tiaiset, pääskyt ja kertut. Lehtokerttu viihtyy tiiviimmin rakennetuilla tonteilla, mutta pensaskerttu viihtyy …
Puutarhan kevätleikkaukset
Kun valon määrä lisääntyy maalis- ja huhtikuussa, moni puutarhaharrastaja odottaa jo malttamattomana puuhailua puutarhassa. Maaliskuussa on aika aloittaa puutarhan kevätkunnostus. Puutarhankirjat ja lehtiartikkelit antavat yleisohjeita siitä, mitä kulloinkin pitäisi tehdä, mutta kannattaa myös itse seurata kevään etenemistä, koska keväät ovat keskenään erilaisia. Omenapuiden leikkaus Omenapuiden hoitoleikkaus tehdään aikaisin kevättalvella, kun kovat yöpakkaset ovat loppuneet, mutta kuitenkin ennen puiden kasvun alkua. …
Näin suojaat pihasi havukasvit keväällä
Nyt on talvi ja vuoden pimein aika, mutta ennen kuin huomaatkaan, kevätaurinko pilkahtelee yhä useammin ja samalla herättelee kasvit talviunestaan. Helmikuussa aurinko saattaa lämmittää jo niin paljon, että kasvien varjostukselle tulee kiire. Kevätaurinko voi olla kohtalokasta havuille. Etenkin nuoret havut, joiden juuristo ei ole vielä kehittynyt kunnolla, kaipaavat apua selvitäkseen kevätauringosta. Myös muut valoisaan paikkaan istutetut ikivihreät alppiruusut ja mahoniat …