Pihan kevätpuuhia

Enni Peltola Yleinen

Kun pihan nurmikko on kunnolla kuivunut, puhdista se suurista lehdistä tai oksista. Pienemmät lehdet voit jättää nurmikolle, koska ne maatuvat nopeasti ja muuttuvat mullaksi. Haravoinnin yhteydessä huomaat, jos on tarvetta tehdä nurmikon paikkauksia talvivaurioiden vuoksi. Tasaa nurmikon pinta, lisää nurmikon siemeniä ja peitä ne ohuella multapinnalla.

Tarkista nuorten puiden tuenta ja katso, että tuentanaru tai -puut eivät vahingoita puiden runkoa. Korjaa tuenta tarvittaessa. Tuet pidetään 2-3 vuotta puiden istutuksen jälkeen paikoillaan ja sitten ne poistetaan. Jos puusta on vahingoittunut oksa, se sahataan varovasti niin, että oksakaulus ei vahingoitu. Oksakauluksessa muodostuu leikkaushaavaa parantavia aineita, joten siksi sitä on varottava vahingoittamasta. Leikkauksella on nyt jo kiire.

Leikkaa tarvittaessa vanhemmista tai nuorista edellisvuoden pensaista pois kuivat, huonokuntoiset ja epäsiistit oksat. Eri kasvilajien leikkausohjeita löydän mm. puutarhakirjoista.

Jos jotkut kasvit eivät ole onnistuneet talvehtimaan, uusi niitä keväällä. Huolehdi kevään ja seuraavan kesän aikana niiden kunnollisesta kastelusta, jolloin kasvit juurtuvat varmasti kunnolla. Kitke rikkakasvit, jotta istutetut kasvit pääsevät leviämään ja jatkossa peittämään maanpinnan.

Leikkaa nurmikkoa aina, kun sen pituus on yli 10 cm. Leikkuukorkeus on noin 5 cm ja hellekausina hiukan pidempi eli noin 6-10 cm. Kun leikkaat nurmikon tarpeeksi usein, voit jättää leikkuujätteen nurmikolle, jolloin se maatuu ja muuttuu nurmikon luonnolliseksi ravinteeksi. Korjaa paakkuntunut leikkuujäte heti pois ja kompostoi se yhdessä pienten oksien ja lehtien kanssa mullaksi, jos sinulla on tilaa puutarhakompostille.

Lannoitus ja kalkitus

Anna kasveille kevätlannoitus esim. Puutarhan kevätlannoitus, jossa on kalkki jo mukana. Voit antaa myös kalkituksen ja lannoituksen erikseen. Kalkitusohjeet löytyvät kalkkipussista. Jos maa on liian hapan, ravinteet eivät pääse imeytymään ja siksi kalkitus on tärkeää.

Kokeile pH-testiä

Meillä Suomessa maaperä on luonnostaan hapan. Kasvien on vaikea ottaa tarvitsemiaan ravinteita happamasta maasta ja siksi pelkkä pihan lannoitus eivät auta kasveja. Voit tarkistaa oman pihasi pH-tason helposti esimerkiksi taimimyymälästä ostettavilla pH-testeillä. Maaperän pH-arvo kertoo maaperän happamuudesta tai kalkkipitoisuudesta. Happaman maan pH on alle 7. Testi kertoo, miten paljon pihasi tarvitsee kalkkia tai jos sinulle on uusi piha, sen avulla voit myös pohtia, mitkä kasvit siellä tulevat viihtymään. Voit uusia pH-testin vaikka loppukesästä, jolloin näet, mitä apua kalkituksesta on pihaasi ollut ja näin saat palautetta omista toimistasi pihasi hyväksi.

Happamassa maassa viihtyviä kasveja kuten havuja ja hortensioita, ei saa tämän vuoksi kalkita. Niille voit halutessasi antaa keväisin Rhodo- ja havukasviravinnetta kyseisen tuotteen käyttöohjeen mukaisesti. Muista olla varovainen kalkitessasi muita kasveja näiden kasvien lähistöllä, että kalkki ei pääse leviämään happamassa maassa viihtyven kasvien kasvualustaan.

Meille on perheeseen tullut uusi hortonomin alku Mini, joka tekee piha-analyysiä kuononsa ja pienten hampaittensa kanssa jatkuvasti. En ole oppinut vielä tulkitsemaan kaikkia koiran analyysejä kunnolla, vaikka seuraankin silmä kovana sen puuhia. Olen perinteisesti lannoittanut omaa pihaani luonnon tuotteilla eli palaneella hevosen lannalla ja kanankakalla, mutta nyt täytyy ajoittaa lannoitukset tarkasti ennen sateita, että lannoitteet eivät eksy kasvien sijasta Minin suuhun…

Mukavaa kevättä kaikille!