Pihasuunniittelu

Ideoita ja inspiraatiota Marketanpuistosta

superuser Kasvisuunnittelu, Pihasuunnittelu

Suomen suurin ja kattavin puisto- ja piharakentamisen näyttelypuisto on Espoossa sijaitseva Marketanpuisto. Pinta-alaltaan Marketanpuisto on lähes seitsemän hehtaaria ja se on Espoon toiseksi suosituin matkailukohde Serenan jälkeen.

Säätytalolla 27.10.2016 pidetyssä Vihervuoden päätöstapahtumassa Marketanpuisto sai mitalin viheralan hyväksi tehdystä tärkeästä työstä. Mitallin kävi vastaanottamassa Marketanpuiston toiminnanjohtaja Märta Angervuori.

”Vihervuoden mitalin myöntämisen perustelut olivat seuraavat:
Marketanpuisto on vuonna 1997 perustettu puisto, jossa esitellään pihaympäristön tuotteita aidossa ympäristössä. Puistosta on tullut merkittävä espoolainen tutustumiskohde, jossa tuotteita ja kasveja voi katsoa aidossa ympäristössä. Marketanpuisto kehittää toimintaansa aktiivisesti. Parhaillaan puisto on mukana hulevesiä käsittävässä tutkimushankkeessa. Puisto on käynnistänyt uutena toimintamuotona erilaisten ammatti-­ ja puutarhaharrastusta koskievien luentojen järjestämisen.”

Omakotirakentajalle ja puutarhaharrastajalle Marketanpuisto on oiva tieto- ja ideapankki. Sitä se on myös ammattilaiselle. Siksi maaliskuun alussa Maisema-aula muuttaa toimistonsa Marketanpuistoon. Yrityksen siirtymiselle puiston alueelle on mielestäni monia hyviä perusteita. Puistosta löytyy noin 80 viheralan yrityksen tuotteita, loistavat malli-istutukset ja inspiroiva ympäristö ideoida ja tehdä luovaa suunnittelutyötä.

Puiston läheisyydessä voin vaikka esitellä asiakkaalle tarpeen tullen kiveysmalleja ja esimerkkejä, aitarakenteita tai vaikkapa joitakin kasveja, kun suunnittelupalaveri pidetään Maisema-aulan työhuoneessa puiston alueella. Näin asiakkaan on helpompi vaikkapa valita kanssani mieleinen kiveys, tutustua eri kasveihin tai vaan ’fiilistellä’ kanssani kauniita istutuksia.

Piha tulee suunnitella siten, että se on mahdollisimman kaunis ympäri vuoden. Se, että puisto on auki läpi vuoden, helpottaa suunnittelua ja ideointia. Myös kasvien lopulliset koot ovat tärkeitä hahmottaa. Ammattilainen tietää, minkä kokoisiksi pensaat tai puut tulevat kasvamaan ja se huomioidaan jo suunnittelussa, mutta jos haluaa itse suunnitella pihansa kasveja, kasvien lopullinen koko on tärkeää huomioida. Siinä auttaa kiertely ja kasveihin tutustuminen Marketanpuistossa.

Koska puisto on ammattilaisten toteuttama, siellä on noudatettu kasvien oikeita istutustiheyksiä. Näin eri lajien laajemmat istutusalueet antavat havainnollisen ja konkreettisen mallin omille istutuksille. Jos puistossa on mahdollista vierailla useammin, huomaa, miten kukinta-ajat limittyvät vaikkapa saman kasvin eri lajikkeiden kesken. Myös tätä kannattaa hyödyntää, jos hakee ideoita pitkään ja kestävään kukintaan omassa pihassa.

Yleiskuva Marketanpuistosta

Marketanpuiston historiaa

Vuonna 1996 syntyi idea Marketan näyttelypuistosta, kun alalla toimivat yritykset olivat miettineet, mistä löytyisi sellainen alue, jossa voisi esitellä omia tuotteita niin kuluttajille kuin ammattilaisillekin. Näin Viherympäristöliitto ryhtyi etsimään pääkaupunkiseudulta sopivaa aluetta, jonne voisi rakentaa laajempaa näyttelytoimintaa. Silloisen Överby trädgårdsskolan, jolla oli laajat alueet Kehä III vierellä Espoossa, oli myös samanlaiset tavoitteet. Näiden tahojen yhteistyö käynnistyi sitten vuoden 1997 alussa. Ideaa kehitettiin ja lopulta mukaan saatiin kymmeniä yrityksiä, jotka olivat halukkaita rakentamaan oman osastonsa alueelle. Samalla päätettiin myös, että puistossa järjestetään erilaisia ammattilaisille ja kuluttajille ja suunnattuja vuosittaisia tapahtumia.

Marketanpuisto on kehittynyt vuosien kuluessa yhä monipuolisemmaksi näyttely- ja tapahtumapuistoksi. Puistossa järjestetään erilaisia koulutus- ja myyntitapahtumia. Näitä ovat muun muuassa kesän alussa järjestettävä Puutarhapäivä, joka on tänä vuonna toukokuun 20 päivä ja Syysmarkkinat, jotka ovat elokuun lopulla. Kävijöitä näissä tapahtumissa on ollut vuosittain noin 4000.

Puistossa on toukokuun alusta syyskuun lopulle infopiste, joka on auki aina tiistaista lauantaihin. Sieltä saa neuvoa ja apua vaikka mieltä askarruttaviin kasvipohdintoihin. Puistossa järjestetään myös tilauksesta maksullisia esittelykierroksia, joiden aikana saa hyvän tietopaketin puistosta ja sen tuotteista.

Nykyään puiston kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Marketanpuiston ystävät ry, joka on perustettu vuonna 2001. Yhdistykseen kuuluvat mm. alueella toimivat yritykset ja näihin kuuluvat nyt myös Maisema-aula.

Puistossa on monenlaisia alueita, joissa voi tutustua rakenteisiin ja kasveihin

Tule ihmeessä tutustumaan Marketanpuistoon, jos et ole vielä käynyt täällä. Tee vaikka puolen päivän mittainen retki, jonka avulla saat tutustua alueeseen, sen tuotteisiin ja kasveihin. Puistossa kannattaa kierrellä ajan kanssa ja usein – niin oman pihan rakentajan että ammattilaisen. Ehkä tapaamme puiston jossain kulmassa, inspiroidumme ja nautimme samoista näkymistä. Nauti pihastasi!