Kun valon määrä lisääntyy maalis- ja huhtikuussa, moni puutarhaharrastaja odottaa jo malttamattomana puuhailua puutarhassa. Maaliskuussa on aika aloittaa puutarhan kevätkunnostus. Puutarhankirjat ja lehtiartikkelit antavat yleisohjeita siitä, mitä kulloinkin pitäisi tehdä, mutta kannattaa myös itse seurata kevään etenemistä, koska keväät ovat keskenään erilaisia.
Omenapuiden leikkaus
Omenapuiden hoitoleikkaus tehdään aikaisin kevättalvella, kun kovat yöpakkaset ovat loppuneet, mutta kuitenkin ennen puiden kasvun alkua. Omenapuita leikataan, että niistä ei tulisi liian tiheitä ja kookkaita. Kun valo pääsee myös puun latvuksen sisälle, se varmistaa hyvän sadon.
Omenapuista poistetaan kuolleet ja vahingoittuneet oksat. Myös oksat, jotka kasvavat runkoon päin tai jyrkässä kulmassa ylöspäin, poistetaan. Tavoite on, että latvusto on ilmava tasainen ja siinä ei ole toisiaan hankaavia oksia.

Puiden leikkaamista kannattaa tehdä säännöllisesti.
Oksat sahataan tai leikataan terävällä oksaleikurilla siten, että oksan paksunnosta eli oksankaulusta ei vahingoiteta. Se tuottaa leikkauspintaan omia suoja-aineita, joten siksi ole varovainen. Kun leikkaat, leikkaa mahdollisimman pieni leikkauspinta, mutta älä jätä leikatuista oksista tappeja. Kierrä puuta ympäriinsä, jolloin huomaat, mitkä oksat vaativat leikkaamista, mutta lopeta ajoissa, että et leikkaa liikaa. Katsele välillä leikattavaa puuta kauempaa, niin näet kokonaisuuden.

Ole huolellinen paksun oksan leikkaamisessa, että et vahingoita puuta.
Kun omenapuita leikkaa hiukan vuosittain, työ on helpompaa kun leikkaustarve pysyy pienenä. Jos sinua mietityttää puiden leikkaaminen, pyydä ammattilaista tontille neuvomaan sinua vaikka kädestä pitäen, miten ja mistä leikataan. Näin saat itsellesi kauniit ja tasapainoiset hedelmäpuut. Jos puuta leikataan kerralla liikaa, se ryhtyy helposti tuottamaan vesiversoja, jotka tulisi poistaa heti nuorina. Puita voi leikata myös loppukesällä elokuussa, mutta kevättalvella, kun puut ovat lehdettömiä, leikkaustarvetta on helpompi arvioida.
Koristepensaiden ja -puiden leikkaus
Keväällä leikataan myös useimmat koristepensaat ja -puut. Turhaa leikkaamista kannattaa kuitenkin välttää. Kannattaa tutustua kasvikohtaisiin ohjeisiin, mikä on kullekin kasville suositeltava leikkausajankohta. Perusohje on, että leikkaa pois huonokuntoiset ja kuolleet oksat.
Runsaasti mahlaa vuotavia kasveja ei kannata leikata keväällä, koska kasvin nestevirtaus on silloin suuri ja kasvi saattaa kuolla vuodon seurauksena. Nämä kasvit, kuten kirsikat, luumut, tuomet, vaahterat, hevoskastanjat, jalopähkinät ja koivut, leikataan loppukesällä elokuussa.
Toinen hyvä yleissääntö on se, että saman vuoden versoilla ja loppukesällä kukkivat pensaat, kuten pallohortensia, voidaan leikata keväällä. Aikaisin kukkiva norjanangervo, joka kukkii edellisen vuoden versoilla, kannattaa leikata heti kukinnan jälkeen, niin pensas ehtii kasvattamaan uusia oksia, jolloin ei menetetä seuraavan vuoden upeaa kukintaa. Jos olet epävarma oikeasta leikkausajasta, tutustu siis kasvikohtaisiin leikkausohjeisiin.

Vuosittaisessa hoitoleikkauksessa poistetaan huonokuntoiset versot. LÄHDE: suomalainentaimi.fi

Kun pensasta leikataan vuosittain, se pysyy kauniina ja terveenä. LÄHDE: suomalainentaimi.fi
Puutarhan ammattilaisissakin on kaksi koulukuntaa alasleikkauksen suhteen. Osa on sitä mieltä, että alasleikkaukseen soveltuvat pensaat leikataan alas noin 15-20 cm korkeuteen. Toiset taas ajattelevat, että oksatapit ovat juuri ne, joihin mm. punapahka ilmestyy. Tein itse kokeellista tutkimustyötä omilla norjanangervoillani muutama vuosi sitten. Leikkasin vanhemmat oksat noin 15 cm korkeudelta alas keväällä – siitäkin huolimatta, että tiesin menettäväni niiden kukinnan. Seuraavana kesänä huomasin, että alas leikatuissa oksissa oli punapahkaa.

Jotkut pensaat kestävät reilun alasleikkauksen 3-5-vuoden välein. Esimerkiksi keijuangervo kuuluu näihin. LÄHDE: suomalainentaimi.fi
Kokenut puutarhuri Timo Ahonen Pihailmarista painottaa, että vuosittainen leikkaus on aina parempi kuin radikaali alasleikkaus. Hän neuvoo myös, että kuitenkin jotkut pensaat kuten keijuangervot, kannattaa leikata alas vuoden parin välein. Näin niiden muoto pysyy kauniina. Hän neuvoo myös, että syyshortensiaa kannattaa leikata vuosittain poistamalla niistä ohuet vuosikasvut ja jättämällä vain vahvemmista vuosikasvuista 2-3 silmua, jolloin kasvista tulee tukevarakenteinen ja kaunis ja kukinnasta näyttävä. Timo neuvoo myös tuhkapensasta ja hanhikkia kannattaa nuorentaa vain poistamalla vanhimpia oksia
Kasviaidanteet
Havu-aidoista tulee kauniit ikivihreät tonttiaidat, kun leikkaat ja huollat niitä vuosittain. Havuaita jää myös kapeaksi, kun leikkaukset aloitetaan vuoden kuluttua taimien istutuksesta. Latvaa leikataan vasta, kun aita on saavuttanut halutus korkeuden.

Havuaitoja kannattaa leikata säännöllisesti, niin saat kauniin ja kapean ikivihreän aidan. LÄHDE: suomalainentaimi.fi
Leikkaa havukasvit varoen
Vuorimäntyjen halutaan yleensä kasvavan matalina ja tiheinä. Tämän varmistat, kun leikkaat tai katkaiset uusia vuosikasvaimia joka alkukesä, siten, että niistä jää puolet jäljelle. Työ on tehtävä ennen neulasten ilmestymistä eli nykyisin jo kesäkuun puoleen väliin. Aikaisemmin suositus oli ennen juhannusta, mutta koska keväät ovat aikaistuneet, olen katsonut monenna vuotena, että kesäkuun puoliväliin mennessä typistys olisi hyvä tehdä. Jotkut poistavat kokonaan keskimmäiset vuosikasvaimet.
Havukasvit leikataan helmikuusta huhtikuussa. Havuja leikattaessa tulee jättää aina hieman edellisvuoden kasvua jäljelle, koska sitä vanhemmasta osasta ei uusia silmuja muodostu. Parhaiten muotoleikkauksia kestävät tuijat ja marjakuuset. Kuusiaita leikataan myös kevättalvella. Edellisvuoden vaaleampaa vuosiversoa jätetään vain muutama senttimetri. Näin leikatut versot haaroittuvat ja tuuhentuvat. Vanhaa puutunutta oksaa ei leikata, koska se ei enää uusiudu.
Monista lehtipensasaidanteista saa kauniin, kun niiden leikkaamisesta huolehditaan säännöllisesti – vuosittain. Kannattaa valita kasvilaji, joka miellyttää itseä, on helppohoitoinen ja kestävä ja joka kasvaa tuuheana alhaalta asti.

Säännöllisellä leikkauksella oikein valittu lehtipensasaita on kaunis ja tuuhea. LÄHDE: suomalainentaimi.fi
Marjapensaiden leikkaus
Leikkaa marjapensaat keväällä ennen lehtien puhkeamista. Herukkapensaista kannattaa leikata vanhimpia ja jo huonokuntoisempia oksia, kun pensaat ovat noin 6–7 vuoden ikäisiä. Pensaaseen jätetään 20-25 versoa. Mustaherukoista voit poistaa joka vuosi vanhimpia oksia ja muista herukoista harvemmin – muutaman vuoden välein. Poista kuitenkin aina vioittuneet ja maahan painuneet, lamoavat oksat. Kannattaa myös valita pystykasvuisia herukkalajeja, jolloin leikkaamistarve voi olla vähäisempää.
Vadelma on kaksivuotinen pensas, joka tekee satoa edellisen vuoden versolle. Vadelmakasvustoa voit harventaa joka vuosi. Poista kuivat edellisvuoden satoa antaneet versot maanrajasta alkaen keväällä ennen, kun pensas aloittaa kasvunsa.
Ruusujen leikkaus
Peittoruusuja leikataan vähemmän kuin tavallisia ruusuja, koska niiden kasvutapa on erilainen. Jokaiseen oksaan jätetään 5-6 silmua. Kuolleet tai vaurioituneet oksat poistetaan ennen oksien lyhentämistä. Tämä helpottaa jäljelle jäävien versojen leikkaamista.
Ryhmäruusuista leikataan kuolleet, katkeilleet ja huonokuntoisen versot. Vanhoja hyväkuntoisia versoja jätetään jäljelle 3-5 kpl. Ne katkaistaan noin 15 sentin korkeudelta siten, että jäljelle jää 3-5 silmua. Leikkaa varovasti niin, että et vahingoita jäljelle jääviä silmuja. Kookkaat, isokukkaisemmat ruusulajikkeet jätetään noin 20 sentin korkuiseksi.

Ryhmäruususta leikataan pois huonokuntoiset versot ja lyhennetään jäljelle jääviä veroja, joihin saa jäädä 3-5 silmua. LÄHDE: suomalainentaimi.fi
Jos olet tehnyt leikkauksia tunnollisesta kasvien koko elinkaaren ajan, kevätleikkaus ei ole iso puuha. Se on myös työtä, jossa näkee kätensä jäljet nopeasti. Ja muista, että jos tuo leikkaus tuntuu ylivoimaiselta, hyödynnä ammattilaisen apua. Ole utelias ja innostunut, vaikka ehkä vähän hirvittääkin. Katso kasveja läheltä ja kaukaa ja eri suunnista, niin näet paremmin ja tarkemmin. Nauti pihastasi!
Tarkempia ohjeita löydät monista puutarhakirjoista ja mm. alla olevasta linkistä
http://suomalainentaimi.fi/aiheet/istutus-ja-hoito/leikkaukset